Geluidsstudio: de werkplaats

De uiteindelijke opname en vervaardiging van een radiocommercial wordt gedaan in een geluidsstudio. Dat is doorgaans een ander soort studio dan die waar de laatste cd van Madonna is opgenomen. Een muziek-cd is wat anders dan een commercial. Voor het maken van een radiocommercial kies je dus bij voorkeur een studio die is ingericht op het maken daarvan. Belangrijk is dat zo'n studio de juiste apparatuur en kennis heeft om een voice-over goed op te nemen, na te bewerken en af te mixen. Om dat te beoordelen, is het niet noodzakelijk dat je alle technische ins en outs kent. Vraag simpelweg wat commercials op die een studio heeft gemaakt. Dan weet je snel genoeg of die studio in staat is om jouw commercial te doen.

Een goede studio beschikt in ieder geval over de volgende zaken:

  1. 1.Goede microfoon (of meer microfoons, als er meer stemmen tegelijk opgenomen moeten worden)

  2. 2.Een spreekcel (sound booth) waarin de microfoon is geplaatst. Deze spreekcel is geluidsdicht en akoestisch neutraal. Je wilt niet dat die ene perfecte take onbruikbaar is door een overvliegende straaljager of aanslaande koelkast.

  3. 3.Goede opname-apparatuur. Dat is tegenwoordig meestal een computer met recording-software. Vrijwel alle studio's nemen digitaal op. Van belang is daarom dat er goede AD-converters zijn. Het microfoon-signaal is analoog en moet omgezet worden naar digitaal. Een standaard geluidskaartje in een willekeurige computer voldoet dan niet.

  4. 4.Apparatuur of software om de opname na te bewerken. Toonregeling (EQ), compressie en limiting.

  5. 5.Een goede geluidstechnicus, die in staat is om de opname correct te doen, correct af te mixen en zo aan te leveren bij een zender dat jouw commercial fantastisch overkomt op radio. Dit is eigenlijk het allerbelangrijkst. Je kunt beter werken met een goede kok in een slechte keuken, dan andersom. In het ideale geval werk je natuurlijk met een goede kok in een goede keuken.


Het traditionele beeld van een geluidsstudio is: een ruimte die vol staat met allerlei apparaten, en in het midden een grote mengtafel met daarop heel veel faders en draaiknoppen. Dat beeld tref je niet vaak meer aan in moderne, digitale geluidsstudio's. Het hart van een moderne geluidsstudio is een computer. Wat voorheen allemaal als afzonderlijke hardware moest worden aangeschaft, zit nu als software in die computer. Inclusief de mengtafel. De mengtafel die je soms toch nog ziet staan, is dan vaak een 'afstandsbediening' voor de software in de computer.
Het zou dus niet goed zijn om een studio te beoordelen op de grootte van de mengtafel en het aantal apparaten dat je ziet staan. Ook kreten als '128 sporen' zijn niet zo relevant. Voor een gemiddelde radiocommercial zijn 24 opname-sporen meestal meer dan genoeg. Zoals ik al schreef: je kunt de kwaliteit van een studio het best beoordelen door te luisteren naar wat recent werk dat die studio heeft gedaan.

Sommige studio's bieden ook nog een aparte relax-ruimte met tafeltennistafel, spelcomputer en dvd-speler. Kan fijn zijn als je er een hele dag voor uittrekt. Maar met de radiocommercial zelf heeft dat allemaal niet zoveel te maken. Als het over secundaire zaken gaat, zou je dan eerst nog beter kunnen kijken naar bijvoorbeeld parkeermogelijkheid bij die studio. Als iemand te laat en opgefokt in de studio verschijnt omdat 'ie een half uur naar een parkeerplaats heeft moeten zoeken, is dat geen fijn begin van een opname-sessie.

Wie • Studio

Waarom

Hoe

Wie

Wat

Info

Contact